Geschiedenis wordt levend.

In de schaduw van Thorbecke
Een historisch spel over Grondwet en Koningschap 1848-1919


In 'In de schaduw van Thorbecke' wordt de doorwerking van de grondwet van Thorbecke op de vorsten Koning Willem II, Koning Willem III en de vorstin Koningin Wilhelmina belicht en voelbaar gemaakt. Koning Willem III (1817-1890) erfde in 1849 van zijn vader Koning Willem I ( 1772-1843) een uitgekleed koningschap. Samen met de Staatsman Thorbecke was koning Willem II (1792-1849) in 1848 verantwoordelijk voor de totstandkoming van een rigoureuze wijziging van de Nederlandse Grondwet. De macht van de koning werd danig ingeperkt. Voortaan waren de ministers verantwoordelijk en werd de koning onschendbaar. Met deze grondwetswijziging werd de basis gelegd voor de parlementaire democratie. Op 18-jarige leeftijd werd Wilhelmina (1880-1962) als koningin der Nederlanden ingehuldigd. Door het ontbreken van een parlement in de Tweede Wereldoorlog wenste zij na deze oorlog een versterking van de ‘symboolfunctie’ van het koningschap. De parlementaire democratie bleef echter onveranderd met als leider van de ministers de minister president en niet het staatshoofd.


Thorbecke Koning Willem II Koning Willem III Koningin Emma Koningin Wilhelmina
Thorbecke Koning Willem II Koning Willem III Koningin Emma Koningin Wilhelmina

Enkele actiefoto's:

Piet van der Pas en Roelant Radier Piet van der Pas en Roelant Radier Piet van der Pas en Anna Nicolaï
Piet van der Pas en Roelant Radier Piet van der Pas en Roelant Radier Piet van der Pas en Anna Nicolaï
Diana Dobbelman, Anna Nicolaï, Piet van der Pas Piet van der Pas Piet van der Pas en Diana Dobbelman
Diana Dobbelman, Anna Nicolaï, Piet van der Pas Piet van der Pas Piet van der Pas en Diana Dobbelman

Promo van de voorstelling op youtube: https://youtu.be/F5KaQWp7E4I

Enkele reacties

Nooit naar een eerdere uitvoering geweest! Maar wat was ik onder de indruk van het stuk ‘In de Schaduw van Thorbecke’ door de acteurs van Het Portret Spreekt. Als “kritische toneelkenner” mag ik zeggen dat het spel (Roelant Radier, Piet van der Pas, Diana Dobbelmaan en Anna Nicolaï onder regie van Gepke Witteveen) uiterst professioneel was, het plot (Philip Walkate) heel verrassend en een buitengewoon goede uitvoering! Dit alles beoordelend vanuit de eerste rij pal vooraan, waar elke oneffenheid direct opvalt. Chapeau!! Ik zou zeggen “zeker niet missen”!

Patrick van WeelNog even najubelen: gisteravond heb ik geboeid geluisterd en met plezier gekeken naar ‘Thorbecke’.Bijna 70 jaar geleden moest ik tijdens mijn rechtenstudie al die grondwetsherzieningen uit het hoofd leren. Nu mocht ik er van genieten!

J.M.G.(Hanneke) SmitBijzonder en uniek deze uitvoering om per deel de spelers aan te wijzen welke rol aan hem/haar wordt toebedeeld. Voor de ‘zaal’ was dit telkens een verrassing. Een boeiende geschiedenis, die qua inhoud indrukwekkend overkwam en door professionele spelers werd uitgebeeld. Ik heb weer wat bijgeleerd over kwesties, die ik niet meer wist. Een pracht gelegenheid heeft de Stichting gevonden in de ruimte van Muzee Scheveningen!

Vr. gr. Wim van Wezel, Den HaagDe pen van Leidenaar Philip Walkate geeft de theatervoorstelling ‘Thorbecke’ een aangename vaart. Met tempo spelplezier en dynamiek wordt de Grondwet en de rol van liberaal Thorbecke voor alle generaties toegankelijk gemaakt. De revoluties van 1848 en 1918 zetten de kaders in de tijd. Koning Willem II en Willem III en hun tegenstrevers Thorbecke en Kuyper krijgen cachet en kleur door voortreffelijk spel van Piet van der Pas en Roelant Radier. Van extravert tot bedachtzaam…..in taal van deze tijd. De rol van de vrouwen en echtgenotes-Anna Nicolaï en Diana Dobbelman-is klein maar flexibel. André van den Berg koppelt de scènes soepel aan elkaar. Een ruim uur vaderlandse geschiedenis helder neergezet. Het Portret Spreekt zet een nieuwe route uit met deze aanpak. Vier acteurs spelen zo'n twee dozijn rollen - historie in zap-formaat. De 19 de eeuw vliegt voorbij. Walkate’s aanpak is een vondst!

Hans SteijgerIk zou zo gauw geen feestelijker manier weten om een klein stukje vaderlandse geschiedenis op te halen dan een bezoek aan het compacte toneelstuk In de schaduw van Thorbecke van Philip Walkate. Met zichtbaar plezier in de pittige tekst brachten de vier acteurs alle hoofdpersonen voor ons terug uit de beslissende periode waarin rondom de koningen Willem II en III onze Nederlandse staat zijn definitieve vorm kreeg.

Floor KistInteressante voorstelling van Het Portret Spreekt over een belangrijke periode uit de vaderlandse geschiedenis: de totstandkoming van de grondwet door Thorbecke en de staatsrechtelijke strijd die hij voerde met de koningen Willem II en III. Het stuk werd knap, met vaart en de nodige humor gespeeld. Een interessante voorstelling!

Rogier HelwigDe nieuwste productie van Het Portret Spreekt In de schaduw van Thorbecke belicht een cruciale ontwikkeling in onze parlementaire democratie. Ervaren acteurs weten deze periode uit onze vaderlandse geschiedenis op een vlotte en aansprekende wijze over het voetlicht te brengen. Zo wordt geschiedenisles weer leuk!

Tilly ZwartepoorteNogmaals mijn compliment voor Het Portret Spreekt. Een duidelijk verschil met vorige stukken, die ik overigens steeds met plezier heb gezien en aangehoord. Dit stuk sprankelde: taal, regie, mis en scene, geschiedkundige finesse. Willem II kwam – terecht – beter uit de verf dan de bijna koddige Willem II in De Held van Waterloo van vorig jaar. En Willem III werd perfect neergezet: hopeloos out of sync met zijn tijd en tegelijkertijd niet dom. Thorbecke was meesterlijk gecast, uiterlijk en inhoudelijk. Anna Paulowna en haar schoondochter perfecte tegenpolen aan beide zijden van de wereld van 1848. Walkate moet zich behoorlijk hebben ingelezen in het onderwerp; in de recente drie Koningsbiografieën? En met een scherp gevoel voor de staatkundige essenties. Hulde!

Axel HennyEen inspirerende geheugenopfrisser van onze staatkundige ontwikkeling met een Talentvolle Thorbecke in een overvolle Scheveningenzaal

Henk Grootveld

 

©Stichting "Het Portret Spreekt"         info@hetportretspreekt.nl